Here we are. Finally I can write the preparation of yeast. Le foto che pubblico non sono per nulla soffisfacenti, anzi. Ma abbiate pietà e accontentatevi. L'importante per voi sarà poi il risultato :-)
Mi permetto di fare un paio di premesse a questo post:
a. la preparazione del lievito madre l'ho letta tempo fa su internet su un forum di cookaround che seguiva la ricetta delle sorelle Simili. Io ho sostituito la farina 00 o manitoba con quella integrale;
b. i tempi per la buona riuscita del lievito madre dipendono molto dalla farina utilizzata, dalla temperatura e l'umidità del luogo in cui "cresce". Vi consiglio di tenerlo d'occhio, almeno all'inizio, tutti i giorni per controllare le varie evoluzioni;
c. nei primi giorni avrà un odore abbastanza forte, pungente e acido, ma sempre gradevole; se così non fosse, buttate tutto e ricominciate da capo;
c. nei primi giorni avrà un odore abbastanza forte, pungente e acido, ma sempre gradevole; se così non fosse, buttate tutto e ricominciate da capo;
d. ARMATEVI DI SANTA PAZIENZA.......ma, vedrete, sarà un successo!
Pronti? Allora via, si comincia. Procuratevi un barattolo o contenitore in vetro, pellicola trasparente e questi ingredienti:
- 100 gr di acqua tiepida
- 1 cucchiaio di olio di oliva
- 1 cucchiaio di miele
Add oil to flour and honey, pour water slowly and knead well until the dough to become hard, make a cross on top and place in a greased tin with a little oil, cover with plastic wrap and let stand for 48 hours. After this period is expected to grow about as
You can then take the first drink. Picked up 100 grams of dough (removing any crust that is formed on the pasta) and add it to 200 grams of flour and 100 of warm water. Reshuffle the whole form a ball, make a sign to cross over and put in a jar rest for another 48.
then proceed with another party in the same way and let rest for another 48 hours. And so on for 2 more times. Before you can use the yeast for making bread must spend at least 4 / 5 refreshments. The yeast will always kept in glass jar and keep it out of you or in the refrigerator. In this case, before proceeding with the refreshments or the preparation of bread, remove from refrigerator at least 3 / 4 hours before. Do not be discouraged if the first time the yeast will not have much strength. You will see that with the passage of time will be even better. I do my I made the full yeast in November and only now I can make good bread, fragrant and aromatic, refreshing only once a week. Always remember that the doses and times are approximate. Well, what say? Ah yes ....
... and that's it ...... good appetite and buonumoreincucina everyone!
Until next time,
Rosalba
0 comments:
Post a Comment